Babyboom i Södertälje

Barnafödandet har ökat i Södertälje igen. Efter en nedgång i slutet av 90-talet har man bara i år en ökning med tio procent jämfört med samma period förra året.

Det är fullbelagt på förlossningen på Södertälje sjukhus och personalen får jobba hårdare än på länge. För nio år sen, 1997, föddes bara drygt 1 300 barn i Södertälje. I år kan det landa på över 1 900.

Tal om nedläggning
För bara ett år sedan fick tio anställda lämna förlossningsavdelningen och tidigare diskuterades det till och med att lägga ner förlossningen helt och hållet och låta mammorna åka till Huddinge.

Nu är det bara mer komplicerade fall som skickas dit. Södertälje tar hand om alla normala förlossningar och dessutom kejsarsnitt.

Uppsagd personal återanställd
Fem av de tio som fick gå har återanställts, men det är alltså ändå färre personal som ska ta hand om fler kvinnor - och deras oroliga män.

Männen har för övrigt möjlighet att bo med mamman i speciella familjerum, där också syskonen får vara med.

Klinikchefen Lennart Rosenborg säger till Radio Stockholm att siffrorna nu ser bra ut. Mellan 1 900 och 2 000 förlossningar är ganska lagom i förhållande till de resurser man har.