Oppositionen presenterade budgetförslag

På onsdagen presenterade de tre oppostionspartierna i Stockholm stad sina budgetförslag för nästa år. Mer pengar till miljön de är ett gemensamt tema hos de tre partiena. Miljöpartiet är mest kritiskt till det borgerliga styret och partiet vill avsätta pengar i budgeten för framtida klimatförändringar.

– De kommer att påverka Stockholm och vi har ett ansvar att se över vilka åtgärder som krävs för att inte delar av Stockholm ska förstöras. För det är vad som kommer att hända, det kommer att vara väldigt kostsamt om man inte vidtar de åtgärderna, det arbetet måste vi påbörja nu, säger Yvonne Ruwaida, miljöpartiets oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Ingen skattesänkning
Gemensamt för de tre oppositionspartierna är även att skatten inte ska sänkas, istället ska pengarna användas till att förbättra servicen till stockhomarna

– Vi väljer att använda de pengar som finns eftersom staden går bra till att satsa på verksamheterna, till personalutbildning, ökad personaltäthet på fritids och dagis. Men också mera människor som jobbar med att ta hand om våra äldre, säger Carin Jämtin, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd.

Större satsning i förorten
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet vill även minska de sociala klyftorna . Mer pengar ska satsas i förorten och alla ska ha råd att bo.

Vänsterpartiet poängterar även vikten av förbättringar för de sämst ställda och en låglönesatsning i kommunen - men grunddragen känns igen ifrån valprogrammet.

– Vi vill ha en stad som är öppen och kreativ och där alla är delaktiga, säger vänsterpartiets oppositionsborgarråd Ann-Margarethe Livh.

Den budget ni har presenterat nu, den verkar inte på några avgörande punkter skilja sig från det program som ni nyligen förlorade ett val på, varför ska det attrahera väljarna idag?

– Jag tror för det första inte att vi förlorade valet på de frågor vi drev här i Stockholm, jag tror att en valförlust har en mycket mera komplicerad förklaring.

I en kommentar till oppositionens budgetar säger det moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin att hon framför allt saknar alternativ för hur det ska skapas fler jobb genom socialdemokraternas budget. Hon anser även att det är en brist att det saknas förslag till skattesänkningar.