49-åring erkänner sexuella övergrepp

På fredagen inleddes rättegången mot den 49-årige man i Norrtälje som åtalats för bland annat flera fall av våldtäkt mot barn. Övergreppen har enligt åklagaren skett i mannens hem på Väddö. Mannen själv erkänner flera sexbrott.

Klockan nio i inleddes rättegången mot 49-åringen från Norrtälje. Mannen har i ett par års tid varit kontaktperson för ungdomar och hans bostad har fungerat som familjehem. Det är också i hans hem som de flesta påstådda sexuella övergreppen ska ha skett, enligt kammaråklagare Gunnar Merkel. 

Enligt åtalet har 49-åringen sexuellt utnyttjat eller våldtagit fem barn under 15 år. Oftast har de varit påverkade av alkohol eller sömnmedel.

Erkände sexuellt umgänge
När anklagelserna på fredagen lästes upp i rättssalen, erkände han via sin advokat att han haft sexuellt umgänge med tre av barnen.  

Men i två av fallen anser han inte att brotten ska bedömas som grova och i ett fall menar han att personen fyllt femton år eller snart skulle fylla och att han därför inte ska dömas. Det var också tydligt att den 49-årige mannen har en annan bild än åklagaren av vad som skett.

Vid sidan av övergreppen erkänner mannen barnpornografibrott och att han vid flera tillfällen bjudit ungdomar på alkohol. 

Kräver skadestånd
De fem barn och ungdomar som enligt åtalet utsatts för övergreppen kräver skadestånd. Sammanlagt handlar det om 750 000 kronor.  

Efter den inledande delen av rättegången beslutades att resten av förhandlingarna ska hållas bakom slutna dörrar. 

Varken åklagaren eller mannens advokat vill ge några kommentarer så länge rättegången pågår.