Två gripna efter hot mot Värmdö kommun

Två personer har gripits i norra Finland efter hoten mot socialförvaltningen i Värmdö kommun. Hoten ledde till att kommunhuset i Gustavsberg fick utrymmas på torsdagen. Paret hade hotat att ta livet av sig och deras barn som också fanns i bilen.

På torsdagskvällen fick fick polisen i Stockholm information om att familjens bil hade observerats i Finland.

– Vi visste om att man hade en kontakt i Finland och vi tog då ytterligare kontakt med finska polisen som hjälpte till att leta efter dem och så småningom kunde lokalisera dem till en fastighet en bit in i Finland, säger Björn Engström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Vad har varit bakgrunden till hoten?

– Det har varit diskussioner mellan socialtjänsten och den här familjen. De har varit oense om hur saker och ting ska vara.

Bägge makarna har gripits, misstänkta för förberedelse till mord, vad är bakgrunden till det?

– Vi fick informationen om att den här familjen var desperata och att det förelåg stor risk för att man skulle göra något väldigt våldsamt som skulle innebära att man skulle ta livet av sig och barnen, säger Björn Engström.

Under morgonen hade finska polisen förhandlingar med familjen i huset och vid lunchtid på fredagen fick dramat en odramatisk upplösning.

Barnen har tagits om hand av de sociala myndigheterna.