Tre poliser dömda för ofredande

Tre polismän vid piketstyrkan i Stockholm dömdes på måndagen till dryga dagsböter för ofredande, sedan de bland annat tvingat en misstänkt person att klä av sig naken innan de placerade honom i en cell på polisstationen i Södertälje. Mannen misstänktes ha avlossat flera skott mot polisstationen.

Det var på kvällen den 11 september förra året som någon eller några avlossade en k-pistsalva mot polishuset i Södertälje, just mot de rum där det pågick förhör om upploppet i stadsdelen Ronna tidigare under kvällen.

Skytten använde en mycket ovanlig ammunition, och misstankarna riktades mot några unga män i Södertälje.

På morgonen den 31 oktober slog piketstyrkan, med fyra poliser, till mot en lägenhet i Södertälje. En person greps och fördes till polisstationen.

Till en början var hans huvud täckt av en tröja. Under avvisiteringen blev det ett visst tumult. Sedan tog poliserna av honom kläderna innan han placerades i cell. Den misstänkte påstår också att han blev misshandlad och att poliserna svor åt honom innan och när han placerades i cellen, där han senare fick kläder att sätta på sig.

Hela förloppet på polisstationen registrerades av flera övervakningskameror. Åklagaren valde att kalla det hela för ofredande.

De tre polismännen har i stort medgett vad de anklagats för, men hävdat att det behövs ett visst våld för att undvika att en gripen person får övertaget.

Tingsrätten i Södertälje anser dock att de tog i mer än vad som var nödvändigt och dömer två av dem till 80 dagsböter och den tredje till 60 dagsböter.

Den gripne mannens krav på 25 000 kronor i skadestånd avslås av tingsrätten.