Hala spår ger fortsatt trängsel i T-banan

Det tar längre tid än väntat att få ordning på tunnelbanetrafiken i Stockholm efter hösthalkan för en månad sedan. Det innebär fortsatt tiominuterstrafik och kortare tåg framförallt på tunnelbanans röda linje i ytterligare minst två veckor.

Det var för ganska precis en månad sedan som hösthalkan slog till. Fukt, kyla och blöta slemmiga löv på spåren förstörde hjulen på att mängder av tunnelbanevagna, som då hamnade på verkstad.

När det är halt på spåren och tågen bromsar, bildas små avslipningar på hjulen, ojämnheter som måste svarvas av från varje hjul.

Först sades att det bara skulle ta ett par dagar. Sedan ändrades prognosen i takt med att omfattningen klarnade. Som mest stod 80 vagnar på verkstad och i trafiken var det kaos.

I fredags skulle det ha varit klart var det sagt, men hittills är det bara den blå och gröna linjen som är tillbaka i nästan normal omfattning.

När det gäller den röda linjen medger Sören Dahl, operativ chef på Connex, att störningarna blir kvar i två veckor till - minst.

Det är i första hand bristande kapacitet i SL:s verkstäder gör att det kommer dröja flera veckor innan trafiken på främst den röda linjen går utan störningar.

SL:s presschef Björn Holmberg säger att det kan bli tal om att omorganisera för att förbättra kapaciteten framöver. Han säger att SL:s VD Lennart Jangälv nu beslutat att låta en utredning se över om SL:s roll som beställare av kollektivtrafik behöver förändras.