Stockholmare väljer dubbdäck

Sedan den 1 december är det obligatoriskt med vinterdäck på bilarna vid vinterväglag. De allra flesta stockholmare väljer att utrusta sin bil med dubbdäck, men det trots att så kallade dubbfria vinterdäck kan vara ett bra alternativ Ett alternativ som dessutom är mer miljövänligt.

En undersökning som Vägverket låtit göra bland 1000 personer i Stockholms län visar att 70 procent av bilisterna i länet väljer att sätta dubbdäck på sina bilar under vintern. Bara 25 procent väljer alternativet dubbfria vinterdäck.

Men kunskaperna om de olika däckens egenskaper är dåliga. Till exempel trodde nästan en tredjedel av de tillfrågade att dubbdäck är det bästa alternativet när det är slaskigt, snöigt och nysnö ute, men i själva verket är dubbfria vinterdäck då ett bättre alternativ. Dubbfria vinterdäck kan också vara bättre vid stadskörning, enligt Vägverkets rapport.

Samtidigt medför dubbdäcken stora miljöproblem. På flera vägar i länet och många gator i innerstan är dubbdäck den viktigaste orsaken till att det uppmätts ohälsosamt höga halter av grova partiklar i luften, enligt länsstyrelsen i Stockholms län.

Om fler valde de dubbfria vinterdäcken skulle andelen skadliga partiklar i luften i Stockholm kunna minskas, konstaterar länsstyrelsen. Därför inleder nu länsstyrelsen tillsammans med Vägverket och Stockholms stad ett långsiktigt arbete för att bilisterna ska få bättre kunskaper om olika vinterdäck.