Passkontrollanter samlade vackra kvinnor

Två passkontrollanter vid Kapellskär i Norrtälje har samlat passbilder av unga kvinnor som de tyckte var ”exceptionellt vackra” i en särskild pärm, på sin arbetsplats. Polismyndigheten vill nu att de båda anställda får en varning för sitt beteende, rapporterar Radio Uppland.

Det var i början av året som arbetsledningen vid Gränspolisavdelningen vid Kapellskär upptäckte pärmen i en bokhylla. Pärmen var märkt som ”Britney Tempel” och innehöll 58 passbilder på unga kvinnor - på varje foto hade kvinnans födelseår noterats.

Skulle tas säkerhetskopia
I pärmen fanns också instruktioner, där det bland annat stod att enbart bilder på ”exceptionellt vackra kvinnor” skulle samlas in och att en säkerhetskopia skulle tas och förvaras ett låsbart stämpelskåp - utifall någon citat ”tråkmåns” skulle förstöra dokumenten.

Polismyndigheten vill att de varnas
En polisanmälan om tjänstefel gjordes av länspolismästaren, men åklagaren la ner ärendet. Istället vill nu alltså polismyndigheten att de bägge tjänstemännen får en varning av personalansvarsnämnden.

De bägge tjänstemännen har erkänt att de samlat in bilderna, men att det var flera år sedan de befattade sig med pärmen.