"Låt kommunerna bestämma om betygen"

Kommunerna borde själva få bestämma hur tidigt betyg ska sättas in i skolan. Det tycker Mats Gerdau, moderat riksdagsman från Nacka som vill att skolministern ska ge dispens till kommunerna om betyg i de lägre årskurserna.

Själv vill han att betygen ska komma redan i årskurs ett.

– Det är jätteviktigt att föräldrarna framför allt får tydlig och bra information om hur det går för deras elever. Idag får den informationen inte vara i form av betyg. Regeringen vill ändra på detta, men det tar några år. Jag tycker att kommunerna borde få bestämma det redan nu, säger Mats Gerdau, moderat riksdagsman från Nacka.

Skolorna i kommunerna borde själva få bestämma om betygen, eller informationen som Mats Gerdau vill kalla det, ska ges i form av siffror på en skala, eller som text, i alla fall i de lägre årskurserna, för att sedan vara lika över hela landet i nian när eleverna söker in till gymnasiet.

Samtidigt har den nya regeringen redan sagt att de vill att betygen ska ges tidigare än, som det är idag, i åttan.

Men Mats Gerdau ser ingen anledning till att kommunerna ska behöva vänta på det. Han vill låta kommunerna få dispens och prova egna betyg, helst redan nästa år.

– Om vi är överens om att detta ska genomföras kan vi lika gärna genomföra det på en gång. Om vi väntar släpper vi ut tusentals elever som inte klarar målen, säger Mats Gerdau, moderat riksdagsman från Nacka.