Dyrare köpa lägenhet i allmännyttan

Hyresgäster som fick nej till att köpa sina lägenheter när socialdemokraterna införde den så kallade stopplagen, ska den här gången hamna först i kön när de kommunägda bostadsbolagen ska sälja ut sina lägenheter. Men det gamla överenskomna priset kommer inte att gälla.

Något som gör Karl-Erik Neumann som bor på Östbergahöjden i södra Stockholm besviken. Han och de andra boende har kämpat i flera år för att få köpa sin bostad.

– Det går inte uttrycka i ord hur det skulle kännas. Socialdemokraterna svek oss med stopplagen. Jag förväntar mig att den nya regeringen inte sviker oss genom att höja priserna istället, säger Karl-Erik Neumann.

Köpeavtalet var klart
Karl-Erik Neuman, ordförande i en av föreningarna på Östbergahöjden som hade ett köpeavtal klart med sin värd Svenska Bostäder för fyra år sedan, men stoppades i sista stund av den stopplag som den förra regeringen införde och som förbjöd ombildning av kommunens hyresrätter till bostadsrätter.

Nu är den borgliga regeringen på väg att avskaffa stopplagen.

Gamla priserna gäller inte
Men de gamla priserna måste omvärderas, säger det moderata bostads-och integrationsborgarrådet Kristina Alvendal.

– Vi anser nog att det är ohållbart att vi säljer fastigheter till en värdering som är över fyra år gammal. Det har hänt ganska mycket på bostadsmarknaden, säger hon.

När det gäller Östbergahöjden där de boende drivit en juridisk process i flera år och överklagat sitt ärende via olika instanser, och där det sista ordet ännu inte är sagt, där lämnar Kritina Alvendal en öppning i prisfrågan, men hon lovar inget.

– Det är möjligt att Östberga kommer att utgöra undantaget. I dagsläget är det svårt för stadens sida att säga mer än så, säger hon.

”Accepterar inte prishöjning”
De boende på Östbergahöjden har inte marginaler för att klara ett högre pris för att få köpa loss sina bostäder, säger Karl Erik Neumann.

– Vi kämpar oerhört mycket för området och dess integration. Det kommer att ta både krafter och kostnader. Vi accepterar inte någon prishöjning, säger han.