ND:s ordförande deltar i marsch

Ordföranden i det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna Marc Abramsson kommer att delta i marschen i Salem under lördagen. Ett antal högerextrema grupper håller marschen för att uppmärksamma årsdagen av mordet på en 17-årig pojke i Salem. Det här innebär att Nationaldemokraterna, som har två mandat i kommunfullmäktige i Södertälje, och ett mandat i Nykvarn, öppet marscherar tillsammans med nazistiska organisationer.

Anders Lago, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Södertälje, är inte förvånad.

– Min bild av nationaldemokraterna är att de är främlingsfientliga och rasistiska, så det kanske inte är så förvånande att de slår sig ihop med andra liknande organisationer, säger Anders Lago till Radio Stockholm.

Nationaldemokraterna driver en högerextrem politik, men de har mandat i kommunfullmäktige i både Södertälje och nykvarn - och de är måna om att ha en demokratisk framtoning.

För två år sedan beslutade partiet att inte längre delta officiellt i Salem-marschen, som blivit en viktig symbol för landets nazistiska grupper. Men nu väljer Marc Abramsson alltså att ändå marschera, tillsammans med flera nazistiska grupper. Men han tror inte att det kommer att göra att partiet förknippas med Nazism.

– Jag hoppas att människor förknippar oss med demokrati eftersom vi är för folkstyre, säger Marc Abramsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".