700 nya lägenheter ovanför E18 i Rinkeby

Det blir upp till 700 nya lägenheter ovanpå E18 vid Rinkeby i nordvästra Stockholm. Vägen ska överdäckas för att knyta samman Södra Järvas bostadsområden med Järvafältets grönområden.

Det är sedan länge klart att den omdiskuterade vägsträckan E18 som går förbi Tensta och Rinkeby ska överdäckas på två ställen. På själva överdäckningen ska det byggas lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Tidigare har det talats om mellan 200 och 300 lägenheter, men nu föreslås upp till 700 nya lägenheter, men också kontorslokaler vid Rinkeby. Som skydd mot trafiken behövs ett mellanplan mellan vägen och bostäderna, och där byggs garage närmast tunnelmynningen. Garagen ska också bli snygga, eftersom de kommer att synas från vägen.

Syftet med överdäckningen är bland annat att knyta samman Södra Järva med Järvafältets grönområden, genom en trafikskyddad gångväg genom överdäckningen.

Vägverket räknar med att ombyggnaden av E18 pågår i fem eller sex år, med start under 2008. Även i Tensta kommer det så småningom att bli bostäder på överdäckningen, när det finns en byggherre som är intresserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".