Stor informationskampanj om digital-TV

Om tre månader, den 12 mars, är det stockholmarnas tur att genomgå omställningen från analog till digital TV. På måndagen inledde Digital-TV-kommissionen en kampanj för att informera om omställningen.

För att vara säker på att tv:n ska fungera efter 12 mars gäller det att veta hur man har det idag. Det som avgör är om man har parabol, bredband, digital-box eller antenn på taket. Det är nämligen bara de som tittar på tv via antenn som berörs och blir tvungna att byta system.

Flera valmöjligheter
Det är upp till var och en om man då vill skaffa en parabol, om man vill ansluta tv via bredbandet eller om man vill köpa en digital-box.

För de allra flesta rekommenderas en box och sådana finns i olika modeller och kostar från 500 kronor och uppåt beroende, märke, modell och hur många kanaler man vill ha. Om man vill kunna titta på flera tv-apparater i samma hus krävs en box för varje tv och om man har tv i sommarstugan går det bra att flytta boxen emellan.

I Stockholm känner hela 90 % av befolkningen till att den digitala tv- övergången ska ske, men det är långt ifrån alla som vet vad den innebär och om de själva är direkt berörda.

Broschyrer till alla hushåll
För att folk ska bli mer insatta och införstådda med vad som kommer att hända, ska broschyrer skickas ut till alla hushåll i Stockholm. Det finns också information på digital-tv-kommisionens hemsida och man kan per telefon få hjälp med allt från installation till val av box.

För att göra folk extra uppmärksamma på att det nu bara är tre månader kvar till övergången har man målat en hel tunnelbanevagn rosa. En rosa buss kommer också börja köra runt bland länets köpcenter för att svara på frågor och ge information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".