Sergelarkaden kan glasas in

Området under fontänen vid Sergels Torg i centrala Stockholm ska fräschas upp och göras ljusare. Ett förslag som innebär att Sergelarkaden glasas in är det alternativ som ser mest realistiskt ut.

I ett förslag till fortsatt upprustning av Sergelområdet föreslår markkontoret i Stockholm att Sergelarkaden som ligger under fontänen vid Sergels Torg ska glasas in för att kunna uppfylla krav på en ljus och säker citymiljö.

Flera olika alternativ
Man har tagit fram några olika varianter på lösningar, bland annat ser man olika alternativ för den elipsformade glasbyggnaden där nu KappAhl ligger. Den byggnaden var från början tänkt som en restaurang i tre plan, men har aldrig fungerat som restaurang. Nu nämns det åter som ett alternativ, ett alternativ som också stöds av Skönhetsrådet.

Ett annat alternativ är att helt ta bort glaselipsen eller att behålla en del av den och göra om den till en minigalleria med butiker och cafeér.

Ska bli modernt och ljust
Men gemensamt för förslaget är att Sergelarkaden ska byggas om till en modern och ljus inomhusmiljö med nytt golv och innertak och ny belysning och glasdörrar ut mot bland annat plattan och Sergelgatan.

Berörda intressenter runt Sergelområdet som butiksägarna, SL, polisen, med flera är i stort sett positiva till en inglasad ombyggnad. Det är också Stadsteatern och Kulturhuset men de vill också se ett nytt offentligt torg i gatuplanet vid Sergelfontänen som en motvikt till de kommersiella ytorna i Sergelarkaden.

Ombyggnaden beräknas kosta 200 miljoner kronor och stå färdig till julhandeln 2009. På torsdag ska politikerna i marknämnden behandla ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".