Tydligare regler för stöd till hemlösa

Nu ska de hemlösa i Stockholms län inte behöva bollas mellan olika kommuner längre. Nya gemensamma rikktlinjer för alla kommuner i länet ska klargöra vem som har ansvaret för att hjälpa den hemlösa.

Hittills har kommunerna följt principen, att i den kommun där man vistas ska man få hjälp.

Men den principen fungerar inte när det gäller hemlösa - som inte har någon bestämd vistelseort utan rör sig mellan flera kommuner i länet.

Det här har lett till att pengar och tid har gått till långdragna proceccer om vilken kommun som bär ansvaret och den hemlöse har inte fått den hjälp som han eller hon har rätt till.

Kommunförbundet i Stockholms län föreslår nu att där den hemlöse söker hjälp där ska den också få hjälp, om han eller hon inte redan påbörjat en social kontakt under de senaste tre månaderna för då ska han fortsätta där.

Den här tydligare ansvarsfördelning ska leda till att den hemlösa verkligen får den hjälp han eller hon behöver, säger Gunnar Bohman utredare på Kommunförbundet i Stockholms län.

Hittills har Stockholm stad fått ta ett stort ansvar för de hemlösa, eftersom de flesta akutboenden finns där och  att det är till stan som många av de hemlösa söker sig.

Men med de nya rekommendationerna är det meningen att ansvaret ska fördelas bättre mellan kommunerna.

Det är något som välkomnas av Stockholm stad men även de andra kommunerna i Stockholms län är i positiva till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".