Nytt centrum för unga med ätstörningar

Ett helt nytt stödcentrum för ungdomar med ätstörningar har öppnat på Kungsholmen i Stockholm. Det är Ätstörningszonen som ger stöd och hjälp till ungdomar i hela länet. Volontärsamordnaren Maria Munkesjö som själv haft ätstörningar tror att hon kunnat få hjälp tidigare om hon hade kommit i kontakt med någon sådan verksamhet när hon drabbades av sin ätstörning.

– Jag hade nog tagit hjälp snabbare och inte skämts så för mina problem tror jag. Jag kanske hade kommit snabbare på fötter tror jag, säger volontärsamordnaren Maria Munkesjö.

Ätstörningszonen startade för bara några veckor sedan och det är ett projekt inom den ideella föreningen Tjejzonen.

Ätstörningszonen, finansieras genom bidrag från bland annat Stockholm stad och Allmänna Arvsfonden.

Via telefon och mail är alla i Stockholms län välkomna att höra av sig, men för personliga stödsamtal är det bara öppet för flickor.

Maria Munkesjö som själv haft ätstörningar och som nu arbetar som volontärsamordnare på Ätstörningszonen tror att det kan vara lättare för en ung människa med ätstörningar att söka sig till Ätssörningszonen än till den vanliga sjukvården.

– Våra volontärer jobbar ju frivilligt och vill hjälpa, de har tystnadsplikt och man får ringa eller maila anonymt. Så det är en väldig tillgång, säger Maria Munkesjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".