Stora skillnader i flyktingmottagande

Det är stora skillnader i kommunernas åtagande för flyktingar som kommer till Stockholms län. En mycket stor andel av flyktingarna bor i fyra av länets kommuner.

Södertälje är en av de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar i förhållande till sin storlek. Amira Murad från Palestina går första dagen i kommunens introduktionsprogram för flyktingar:

– Vi palestinier har aldrig hafte ett eget land, att få uppehållstillstånd var som att få ett nytt liv.

Amira Murad från Palestina är en av de 850 flyktingar i Södertälje som i år börjat kommunens introduktionsprogram med bland annat SFI-undervisning och praktik. Länets kommuner har i år tagit emot 5 200 flyktingar, tre gånger så många som under förra året. Samtidigt ökar antalet asylsökande. Men flyktingar och asylsökande är mycket ojämnt fördelade i kommunerna. Det beror bland annat på att Stockholms län nästan helt saknar flyktinganläggningar.

Av de 10 000 personer i länet som väntar på besked om de får stanna är nästan alla skrivna i fyra kommuner: Stockholm, Botkyrka, Södertälje och Huddinge, eftersom de bor inneboende hos släktingar och vänner.

Södertälje är en av de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar. Trots påtryckningar från Integrationsverket har samtidigt en handfull av länets kommuner tagit emot färre än 10 flyktingar i år. Bo Ljung, utvecklare på Integrationsverket, har påbörjat nya diskussioner med kommunerna:

– Det är ett flertal kommuner som ligger väldigt lågt, det diskussionerna går ut på är att öka antalet, säger Bo Ljung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".