AIK-supportrar åtalade efter skandalderby

På måndagen åtalades 29 personer misstänkta för våldsamt upplopp efter skandalderbyt mellan AIK och Hammarby på Råsunda fotbollsstadion i oktober 2004. Matchen fick avbrytas efter att stort antal AIK-supportrar försökt storma fotbollsplanen.

När Hammarby gjorde 1 - 0 i mitten av andra halvlek försökte AIK-supportrar storma fotbollsplanen och kravallpolis kallades in för att få kontroll över Råsundas norra sektion.

Matchen avbröts
Domaren Peter Fröjdfeldt fattade snabbt beslut om att avbryta matchen för spelarnas säkerhet.

Först cirka 50 minuter senare kunde matchen återupptas. AIK kvitterade då till 1-1 vilket också blev slutresultatet.

Upplopp i Sundbyberg
Redan innan matchen blev det bråk. Ett hundratal supportrar drabbade samman med polisen i Sundbyberg. En polis fick föras till sjukhus sedan hon fått en flaska i huvudet.

Två av de 29 åtalade misstänks också för att ha deltagit i det upploppet. En av dem misstänks ha organiserat upploppet mot polisen.

Åtal för bråk på Gamla Ullevi
På måndagen åtalades också tio personer för misshandel och försök till misshandel på Gamla Ullevi i Göteborg i juni 2005 i samband med en match mellan AIK och Gais.

Enligt åtalet ska de ha sparkat och slagit flera personer i publiken. De åtalade ska också ha kastat föremål som träffat flera personer.

Sex personer får dubbla åtal. De misstänks för delaktighet i bråken på både Råsunda och Gamla Ullevi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".