Många vill lära sig spela gitarr.

Mer instrumentundervisning i Stockholm

Undervisningen i instrument bör lyftas fram och prioriteras i Kulturskolan. Det anser kulturborgarrådet i Stockholms stad, folkpartisten Madeleine Sjöstedt och hennes borgerliga allierade. Till många instrument är det kö för att få börja spela och utbudet måste motsvara efterfrågan, säger Madeleine Sjöstedt.

– Vi tycker att kulturskolan är en av de viktigaste institutionerna inom kulturlivet i Stockholm och vi tycker att det är jätteviktigt att de barn som står i kö ska tas emot. Vi ser det som en viktig demokratisk skolning, säger Madeleine Sjöstedt.

Allra längst är kön till gitarrundervisningen. Dit köade i våras drygt 1100 unga. Efter det kommer piano, sång och trummor i nämnd ordning. Till undervisning i de här fyra instrumenten kan unga i Stockholm stad i vissa fall få köa i upp till tre år. Nu arbetar kulturförvaltningen med en verksamhetsplan som politikerna ska ta ställning till i januari.

– Och då förväntar vi oss konkreta förslag, säger Madeleine Sjöstedt.

Madeleine Sjöstedt säger att några planer på att förändra taxorna i kulturskolan. Det är också oklart om kulturskolan ta tillföras mer pengar eller om andra verksamheter än instrumentundervisningen får stryka på foten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".