Tidigare SL-chef dömd för mutbrott

Kjell Hultman, tidigare trygghetsansvarige på Storstockholms Lokaltrafik (SL) dömdes på tisdagen av Stockholms tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

I mitten av 90-talet beslutade SL att ta itu med klottret på allvar. Uppdraget gick till SL:s trygghetschef, den före detta polisen Kjell Hultman.

Som mest arbetade 30 väktare från ett bolag som då hette Falck Security för att stoppa klottret, bland genom att gå civilklädda i tunnelbanan och genom att kartlägga klottrarnas kontakter över internet.

Attesterade falska fakturor
Men Falck Security skickade mängder av falska räkningar till SL. Enligt domstolen har Kjell Hultman oriktigt attesterat fakturor på miljonbelopp från Falck för väktararbeten åren 2001 och 2002 som aldrig utförts.

Tingsrätten anser att den tidigare SL-chefen Kjell Hultman tagit emot stora belopp i mutor från Falck i form av resor och annat.

Stort skadestånd
Kjell Hultman döms att betala 422 000 kronor i skadestånd till SL. Han ska också betala SL:s rättegångskostnader på drygt 187 000 kronor.

Fem anställda vid bevakningsföretaget Falck som åtalats för bestickning frikändes. Däremot dömdes en 44-årig man till 80 dagsböter för bestickning.