Oklart kring byte av julklappar

Blev du inte nöjd med din julklappströja eller hade du redan läst den deckare som du fick? Då kanske du vill byta din julklapp. Men vad är det för regler som gäller vid byten och vad har vi för rättigheter som konsumenter?

Eftersom många stora butikskedjor har väldigt generösa bytesregler, så har många konsumenter felaktigt invaggats i en tro att bytesrätt och öppet köp är lagstadgade konsument-rättigheter, men så är det INTE, enligt konsumentvägledaren Maria Wiezell på Kungsholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm.

- Många ringer till mig och pratar om öppetköpslagen eller bytesrättslagen, men det finns ingen sådan lag, säger hon.

Mindre butiker och boutiqer har oftast inte någon bytesrätt eller öppet köp om man inte begär det. Men det är helt upp till butiken. Och får man det ska man be att få det inskrivet på kvittot.

Sen gäller det att spara kvittot och att hålla den tid som står angivet för byte eller öppet köp. Och vara uppmärksam på om det krävs orginalförpackning eller obruten förpackning, allt enligt villkor som butiken har rätt att ställa.

Om det däremot är fel på en vara, då finns det en lag om att butiken måste ta tillbaks eller laga varan, säger Maria Wiezell.