Fler väntas ansöka om skuldsanering

Kronofogdemyndigheten i Stockholm räknar med att 25 procent fler kommer att ansöka om skuldsanering i år, jämfört med förra året. Orsaken är de lagändringar som ska göra skuldsaneringsprocessen enklare.

I Sverige kan den som är svårt skuldsatt och inte ser ut att klara betalningen söka skuldsanering. Från årsskiftet gäller ändringar i lagen som ska göra det enklare.

Den skuldsatte behöver inte längre först göra ett eget försök att lösa situationen utan kan direkt ansöka hos Kronofogdemyndigheten.

Den som beviljas skuldsanering kommer att kunna förändra avbetalningstakten under de fem år processen sedan tar, beroende på hur situationen förändras.

Dessutom blir kommunernas skyldighet att ge hjälp till den som genomgår skuldsanering tydligare. Men allt detta innebär inte att det blir lättare att beviljas skuldsanering.

Förra året ansökte drygt 800 personer i regionen Stockholm och Gotland om Skuldsanering. I år vänta siffran bli över 1000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".