Många får läsa på distans.

Många nekas Komvuxplats vid besparing

I dagarna får många sökande till Komvux i Stockholms län besked om att de inte kommit in på de utbildningar de sökt. Orsaken är att regeringen aviserat besparingar på vuxenutbildningen.

För Stockholm gäller det cirka 400 personer som inte har fått komma in på Komvux denna termin och i övriga kommuner i länet är det olika. Vissa sparar och vissa behåller samma nivå.

En av de som fått ett sådant besked är 18-årige Saher Bitar i Upplands Väsby. Han vill så småningom studera till läkare och är nu hänvisad till att läsa in gymnasiekompetensen på distans.

– Det försvårar ju själva studierna att plugga hemma, det är ju inte samma som klassrumsundervisning, säger han.

Rektorn för Komvux i Upplands Väsby, Ulla Maja Spolander, säger att besparingarna överrumplade kommunen.  Där handlar det om en minskning av anslagen med en tredjedel till Komvux. Men många tycker att det är svårt med distansstudier, framför allt när det gäller fysik och kemi.

– I vissa fall har vi ändrat på beslutet, berättar Ulla Maja Spolander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".