Första mötet i nya stadsdelsnämnden

Tungrodd och långt ifrån medborgarna, eller bättre verksamhet. Meningarna är delade om den nya stadsdelen på Södermalm i Stockholm. Den är resultatet av att Katarina-Sofia och Maria-Gamla Stan slogs ihop och fick namnet Södermalms stadsdel, med 110 000 invånare. På torsdagen hölls det första sammanträdet i den nya stadsdelsnämnden.

– Det är förstås väldigt spännande, det handlar om att vi slår ihop två administrationer och vi får kanske också i slutändan, tror jag en bättre verksamhet ut till våra medborgare, säger nämndens moderata ordförande Margareta Björk.

På torsdagen föll muren längs Götgatan som delat in södermalmarna i Katarina Sofia i öst och Maria Gamla Stan i väst. Nu är de alla invånare i en stadsdel - Södermalms stadsdel.  

Lika många invånare som Umeå
Den nya stadsdelen har 110 000 invånare - lika stor som Umeå och större än någon annan kommun i länet. Samtidigt minskas antalet politiker markant när två stadsdelsnämnder blir en.

Den borgerliga majoriteten ligger bakom stadsdelssammanslagningen och är förstås nöjd, men socialdemokraterna gillar inte förändringen.

– Jag tycker inte om den, jag hade gärna haft kvar den gamla typen av organisation. Politikerna ska finnas nära människorna och nu blir vi 110 000 invånare här och vi är ganska få politiker som kan lyssna till medborgarna, höra vad de tycker, vara ute i verksamheten, se hur barnomsorgen fungerar och sedan försöka ta de kloka besluten när det gäller verksamheterna, säger Maria Palme, socialdemokratisk vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Ordförande hoppas på bättre verksamhet
Men den moderata ordföranden i nämnden, Margareta Björk, menar att förändringarna ligger helt i linje med den borgerliga politik som stockholmarna röstat fram - färre politiker och mer valfrihet för medborgarna. Hon tror att sammanslagningen kommer att ge bättre kommunal verksamhet.

– Jag ser redan tydligt nu att det finns verksamheter som är bra på den ena sidan Götgatan, det finns verksamheter som är bra på den andra sidan Götgatan, och jag tror att de här två verksamheterna kommer att befrukta varandra, säger Margareta Björk, moderat ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".