Ungdomar drogar sig med lustgas

Att droga sig med lustgas har på senare tid blivit allt vanligare bland Stockholms ungdomar. Gasen, som antingen köps på internet eller finns i olika hushållsprodukter kan vara mycket farlig om den används fel. Men enligt Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom är det få som känner till hur farligt lustgas kan vara.

– Även bland ungdomarna känns det som att det är väldigt många som inte riktigt förstår vad de håller på med. Man förklarar för dem att det är mycket, mycket farligt, då ser de så där som att de inte riktig tror på en, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom.

För de flesta är lustgas-sniffning fortfarande ett okänt begrepp, men faktum är att de senaste åren i Stockholm har allt fler ungdomar börjat ägna sig åt lustgas-missbruk. Det är ofta hela gäng i övre tonåren som använder lustgas som berusningsmedel, säger Stefan Sparring.

Normalt används lustgas i sjukvården, inte minst i samband med smärtlindring vid förlossningar. Men dels är det då under kontrollerade former, dels innehåller sjukhusgasen mer syre, och är inte alls lika farlig som den gasen som finns på internet eller i olika hushållsprodukter.

Men förutom effekterna på hjärnan kan lustgas ge omedelbara frostskador, säger Stefan Sparring. Gasen är nämligen i sprayform så kall att näsa, mun och luftrör helt enkelt kan frysa sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".