Kritik mot skolomorganisation

Stora besparingar väntar inom administrationen på Stockholms skolor, förskolor och gymnasieskolor. Besparingar blir det också inom Komvux. Och antalet lokaler ska minska - allt som ett led i en stor omorganisation. Ett förslag är att lägga ner S:t Görans gymnasium. Eleverna föreslås bland annat flytta till Tensta gymnasium och till hotell- och restaurangutbildningen vid Globen.

– Den här skolan har gett mig hopp och om den försvinner vet jag inte var jag kommer ta vägen sen. De flesta har ju sagt att de kommer att hoppa av. Ungefär att antingen hoppar vi av eller så fortsätter vi i den här skolan, säger Madeleine Demir, elev på S:t Görans gymnasium.

– Jag tycker det är lite onödigt, om man söker till S:t Göran vill man väl inte hamna i Tensta, säger eleven Nesma Mourssi.

St Görans gymnasium är en av de skolor som behöver nytt ventilationssystem och en utrymning var redan planerad. Men den borgerliga ledningen vill nu tidigarelägga den till höstterminen 2008. Och eftersom elevantalet i Stockholm minskar är det osäkert om renoveringen sen blir av.

– Sen får man ju se senare hur man gör med en eventuell upprustning. Ska det vara skola där även i framtiden? Det är ju ett beslut som man får fatta lite senare. Och det beror ju helt på hur många som söker kommunala gymnasieutbildningar de kommande åren, säger Lotta Edholm folkpartistiskt skolborgarråd.

Men St Görans gymnasium är bara en del i den nya verksamhetsplanen. Den största förändringen är att ansvaret för förskolor och grundskolor flyttas från stadsdelarna till utbildningsförvaltningen, något som beräknas leda till att 140 av 400 administrativa tjänster kan sparas in.

– Vi behöver ge våra skolor och våra rektorer bättre instrument att styra sin egen verksamhet. Idag så har det varit alldeles för många nivåer mellan stadshuset och skolorna och det har ju inneburit att ganska mycket pengar har försvunnit till andra verksamheter ute i stadsdelsnämnderna, säger skolborgarrådet Lotta Edholm.

Socialdemokraterna är kritiska till förslaget. Medan borgarna hävdar att de skjuter till 200 miljoner kronor extra till skolan, så menar socialdemokraterna att besparingarna i själva verket innebär en minskning av anslagen med 30 miljoner.

– Det behövs mer vuxna i alla delar av utbildningsväsendet. Och därför går det inte att spara bort varken på lokaler eller på det som borgerligheten kallar för administration. För administrationen måste skötas så att rätt lärare är på rätt ställe, tillräckligt många lärare är på rätt ställe, lokalerna städas eller vad det nu handlar om för någonting, säger det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Carin Jämtin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".