Måttlöst supande ökar hos unga kvinnor

Måttlöst supande ökar kraftigt bland unga kvinnor i Stockholm. Förra året vårdades närmare 400 kvinnor mellan 16 och 24 år på sjukhus för akut alkoholförgiftning, det är en ökning med över 50 procent jämfört med för fem år sedan - medan motsvarande siffra för unga män i samma åldrar sjunkit något. Det här visar nya siffror från landstingets Centrum för folkhälsa.

– Vi har ju sett unga kvinnor på tv som dricker väldigt mycket alkohol i de här dokusåporna, så det är möjligt att de har fungerat som modeller så att säga, för de här unga tjejerna, säger utredaren Björn Trolldal.

Det är landstingets Centrum för folkhälsa som på onsdagen presenterade nya siffror på alkoholkonsumtionen i olika åldrar. På det stora är utvecklingen positiv, den genomsnittliga konsumtionen minskar, liksom sjukligheten och dödligheten.

Men det finns stora skillnader, i synnerhet bland unga mellan 16 och 24 år. Bland unga män minskar alkoholmissbruket, medan det bland unga kvinnor i Stockholm är precis tvärtom, där ökar det måttlösa supandet på ett alarmerande sätt.

50 procent fler unga kvinnor hamnar idag på sjukhus med alkoholförgiftning jämfört med för fem år sen,  medan motsvarande siffra för unga män i samma åldrar till och med minskat något.

Björn Trolldals förklaring till att unga mäns allt bättre alkoholvanor är förvånande enkel.

– Det kan ju vara att det finns nya fritidssysselsättningar bland de unga grabbarna, till exempel dataspel och sånt där som många ägnar väldigt mycket tid åt, och då går det ju inte alls kombinera det med alkohol, då tappar man ju skärpan, säger Björn Trolldal, utredare vid landstingets Centrum för folkhälsa.