Vårdföretag i Nacka varslas om blockad

Kommunalarbetareförbundet har varslat det privata vårdföretaget Curanda Vårdassistans AB i Nacka om övertids- och nyanställningsblockad. Orsaken är att företaget inte vill skriva under ett kollektivavtal med facket.

– Curanda Vårdassistans AB blir nu det första vårdföretag i Sverige som varslas av stridsåtgärder på grund av att de inte vill teckna kollektivavtal med oss, säger Liza Di Paulo Sandberg, ombudsman på Kommunal.

Curanda vårdassistans AB i Nacka har 30 anställda. Personalen består av vårdbiträden, undersköterskor och personliga assistenter som främst jobbar åt Nacka kommun. 

Träder i kraft om en vecka
Kommunalarbetarförbundet har nu varslat om övertids- och nyanställningsblockad mot företaget. Om inte företaget skriver under kollektivavtalet kommer blockaden att träda i kraft den 25 januari.

Men trots hotet om blockad kommer Curandas ägare Pirjo Leppiaho inte skriva under avtalet med Kommunal. 

– Nej, jag kommer inte att skriva kollektivavtal. Om de tvingar och det inte finns någon annan utväg, då får jag tyvärr stänga företaget, säger Pirjo Leppiaho.

Varför vill ni inte skriva på kollektivavtalet? 

– Jag har haft det här företaget i elva år. Jag vill själv bestämma hur det här företaget ska fungera. Jag har högre lönesättning än vad den kommunala sidan har. Jag tar hand om min personal och behöver inte kollektivavtal för det. 

Blockaden mot nyanställningar gör enligt Kommunal att företaget inte kan ta in vikarier om någon ur personalen blir sjuk eller inte kan komma till jobbet av andra orsaker. 

Ska kontakta kommunen 
Pirjo Leppiaho säger att hon ska kontakta Nacka kommun för att diskutera vad som händer med företagets kunder framöver.

– Det är klart att det aldrig är roligt att behöva varsla ett vårdföretag där det finns patienter eller brukare som är beroende av våra medlemmars omsorg om dem, säger Liza Di Paulo Sandberg, ombudsman på Kommunal.