Andelen äldre som dör i bränder ökar

Mer än 60 procent av de som omkom i bränder i bostäder i fjol var äldre än 60 år. Det visar statistik från Svenska Brandskyddsföreningen. De senaste åren har andelen äldre som dör i bränder ökat.

Förra året omkom 85 personer i bränder i Sverige, 19 av dem i Stockholms län. Både i landet och i länet så är runt 60 procent av de omkomna över 60 år.

Äldre har sämre möjlighet att sig ut
Enligt svenska brandskyddsföreningen som sammanställt statistiken är förklaringen att äldre har sämre möjligheter att ta sig ut om det börjar brinna, en brandvarnare räcker inte om man inte kan ta sig ut själv.

Andelen äldre som omkommer i bränder i bostäder i Sverige har ökat de senaste åren, 2004 var de 40 procent, 2005 var de 50 procent och förra året alltså 60 procent.

Vill se mer förebyggande åtgärder
De allra flesta dödsbränder inträffar i bostaden och det här gör att brandskyddsföreningen vill se mer förebyggande åtgärder för att hjälpa äldre hemma.

Det kan handla om hjälp med att se till att brandvarnaren fungerar och installation av tekniska hjälpmedel som timer till spisen, brandsläckare eller portabel sprinkleranläggning. Det anses också säkrare att bo tillsammans med andra.