Friköpskontoret har öppnat

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad storsatsar på ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, inte minst i ytterstaden. På måndagen öppnade informationskontoret Bilda Bostad i Rinkeby - om ombildningar av lägenheter. Den borgerliga majoriteten vill under den här mandatperioden vara ute i god tid när det gäller information om ombildningar.

– Nu har man en mycket tydligare ytterstadssatsning när det gäller information och vi har också mer tid på oss, jag tror att det kommer göra väldigt stor skillnad, säger Anja Alemdar, en av dem som ska jobba på det nya kontoret.

Anja Alemdar beskriver det nya omvandlingskontoret i Rinkeby som en informationslokal, inte en propagandacentral. Det handlar om att ge förortsborna så bra möjligheter som det bara går att fatta beslut om vad som passar dem bäst, att köpa loss sin bostad eller fortsätta hyra.

Att hyresgästföreningen ser annorlunda på saken är uppenbart. Redan i december startade den ett motkontor i samma område för att motverka omvandlingar.

Hyresgästföreningen har också avrått gäster från köp efter att det visat sig att många miljonprogramshus är i stort behov av renovering. Men enligt Anja Alemdar på det nya omvandlingskontoret är det ingen risk att hyresgäster ska luras till dåliga köp.

– Kommunen kommer anlita oberoende värderingsföretag och vad de inleder med är att göra en teknisk besiktning av fastigheterna. Och det är först när den här tekniska besiktningen är genomförd och man vet vilka renoveringsbehov som fastigheterna har, det är först då som man sätter ett värde. De boende behöver aldrig fatta något beslut förrän de verkligen vet vad det kommer kosta att göra renoveringen, och de är väldigt viktigt att veta, säger Anja Alemdar.