Hyresrättsstrid i Sundbyberg

Moderaterna i Sundbyberg gör nu allvar av sitt vallöfte att öppna för försäljning av kommunala hyreslägenheter till bostadsrättsföreningar. Men socialdemokraterna är starkt kritiska till sättet det görs på.

- Vi är upprörda över att man undviker den politiska debatten om utförsäljning av hyresrätter. Det här är inte bara en fråga för bolaget och de boende utan för alla Sundbybergare, säger Helene Hellmark Knutsson (s), oppositionsråd i Sundbyberg.

Det som upprör socialdemokraterna är de nya ägardirektiven för det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren. Dom nya reglerna gör att fastighetsbolaget kan sälja hyresrätter till bostadsrättsföreningar utan att fråga politikerna i stadshuset först.

Just nu är det ett tiotal bostadsföreningar i kommunen som vill köpa loss fastigheterna av bostadsbolaget.

Men kommunstyrelseordöranden Bo Genfors (m) håller inte med om att de nya ägardirektiven skulle göra att den offentliga debatten försvinner.

- Det kommer att diskuteras i kommunfullmäktige i samband med att vi beslutar om direktiven. Om man sen följer direktiven så har vi ju redan haft den diskussionen en gång.

Bo Genfors menar också att det tar orimligt lång tid om varje försäljning ska igenom den politiska processen.