Facket kritiskt till bantad vårdbyråkrati

Den borgerliga landstingsledningens planer på att kraftigt minska i byråkratin och administrationen inom vården i Stockholm får skarp kritik från fackligt håll. Enligt moderata finanslandstingsrådet Chris Heister kommer vården inte drabbas av nerdragningarna - men det tillbakavisas av SKTF-facket i landstinget.

– Den centrala byråkratin och administrationen  i landstinget har bantats i flera omgångar, och nu återstår i stort sett bara den, säger Katryn Valtersdotter, ordförande för SKTF:s landstingsavdelning i Stockholms län till Radio Stockholm.

Katryn Valtersdotter är bekymrad och upprörd över vad den kraftiga bantningen av landstingets administration kan komma att innebära, och menar att om den lokala administrationen också skärs ner kommer det slå direkt mot vården - och mot de enskilda patienterna i form av sämre vård, och längre väntetider. Hon och hennes medlemmar i SKTF brukar vara lovligt byte, säger hon, så fort politiker, oavsett färg, ska spara pengar.

Exakt vilken del av byråkratin som ska bantas bort är inte klart - det ska varje enhet själv bestämma, enligt moderaten Chris Heister.

Men Ingela Nylund Watz, tidigare socialdemokratiskt finanslandstingsråd, menar att det tveklöst kommer få allvarliga konsekvenser.

– Det blir främst lågavlönade kvinnor som läkarsekreterare och receptionister som kommer försvinna, säger Nylund Watz.

Nuvarande finanslandstingsrådet, moderaten Christ Heister håller dock fast vid att minskningen kommer innebära att mellan 300 och 400 miljoner mer varje år hamnar - som hon säger ”direkt ute i vården ”.