Skidbacke inomhus planeras i Täby

Länets första anläggning för skidåkning inomhus med slalombacke och längdspår planeras i Täby. Om kommunens planer går i lås ska anläggningen börja byggas vid Ullnabacken redan år 2010.

Projektet beräknas kosta runt 2 miljarder kronor, men kommunen ska inte behöva betala något, enligt Leif Gripestam moderat kommunalråd i Täby.

- Om det här nu blir verklighet så kommer vi att sälja marken på marknadsmässiga villkor till det här företaget som ska bygga anläggningen, säger han.

Slalombacken och tunneln med längdspår ska byggas vid den gamla Ullnabacken som inte använts för skidåkning på tio år. Nu är den tipp för schaktmassor. Tanken är nu att bygga en slalombacke ovanpå schaktmassorna och en tunnel för längdskidåkning - alltihop inomhus och täckt med konstsnö för att kunna användas året om.

Nedfarten ska bli 400 meter och spåren i tunneln 2,5 km. Dessutom ska det byggas ett så kallat upplevelsebad och ett hotell med cirka 300 bäddar.

Bakom idén står företagaren Ulrich John som redan äger hotell och företag i Stockholm. Han säger att han just nu håller på att knyta upp finansiärer för att få ihop de 2 miljarder som bygget beräknas kosta.

Men vid Ensta motionsanläggning i Täby där det just nu finns äkta snö tyckte Teuvo Koronen att idén är onödig.

- Det finns så mycket skidspår här ute, man kan gå ut bara, inte hålla sig inomhus hela tiden, säger han.