EU:s arbetstidsregler påverkar vården

EU:s nya arbetstidsregler, som innebär att alla har rätt till 11 timmars vila mellan arbetspassen, har fått stora konsekvenser för bemanningen inom vården - men också vårdtagarna berörs på olika sätt. Bland de berörda finns paret Schpottog i Upplands Väsby.

Sedan hemtjänstens schema lades om i Upplands Väsby måste 77-årige Willy Schpottog gå och lägga sig vid 8-tiden på kvällarna - och myskvällarna är borta - berättar hans fru Sonja Schpottog.

- De kom förut klockan 21 för att ta upp honom och i och med att de har fått ändrade arbetstider så kommer de redan klockan åtta, säger hon.

- För mig känns det lika svårt som för Willy.

Willy Schpottog fick en stroke för två år sen och Sonja vårdar honom sedan dess i hemmet. Men de behöver hjälp av hemtjänsten, till exempel när Willy ska lägga sig. Och när hemtjänstens schema lades om på grund av de nya arbetstidsreglerna, så fick det som följd att Willy blev tvungen att gå och lägga sig klockan åtta på kvällen, utan myskväll med frun framför tv:n och före favoritprogrammet På spåret.

Men Eva Liljevall, chef för hemtjänsten i Upplands Väsby, säger att de nya reglerna inte ska få sådana här konsekvenser och att Willy har rätt att vara uppe längre på kvällarna och ändå få hjälp. Det nya systemet håller på att utvärderas och behövs det mer personal, så ska det bli det, säger hon.

- Det är absolut inte så att arbetstidlagstiftningen ska påverka om kunden ska få hjälp eller inte, utan det är ett arbetsgivaransvar och det ska vi se till att det blir gjort, säger Eva Liljevall.