Nya EU-regler slår mot restauranger

Flera restauranger i Stockholm har fått sina tillstånd återkallade sedan nya EU-anpassade regler med hårdare krav införts. Tillstånden har återkallats tillfälligt i väntan på att restaurangerna ska klara kontrollerna.

En del restauranger upplever också kraven som så hårda att de måste minska på personal och öppettider. Hermann Mühlbauer är ägare och kock på restaurangen Mozarteum på Kungsholmen i Stockholm: 

– Om de ska ha exakt de reglerna, kommer många lunchrestauranger att få stänga, eller så blir det halvfabrikat, och då smakar det ju inte så roligt, säger Hermann Mühlbauer. 

Hermann Mühlbauer och hans fru jobbar nu ensamma i restaurangen på Kungsholmen.

Kortare öppettider
Lunchtiden har kortats och antalet gäster minskat från 130 om dagen till runt 60.  

Hermann Mühlbauer säger att det är självklart att mat ska hanteras och lagas med god hygien, de kraven har funnits tidigare, men att de nya, mycket detaljerade regler som gäller sedan ett år tillbaka gör det svårt för mindre restauranger.  

– Ska jag följa reglerna, då måste jag dra ner, jag kan inte laga mat för hur mycket folk som helst när det inte finns utrymmen.  Vi har inga anställda längre, vi har mindre matlagning, så vi försöker anpassa oss efter de nya reglerna. 

De nya EU-reglerna som sedan ett år tillbaka tillämpas även i Stockholm innebär framför allt att den som hanterar livsmedel själv ska kontrollera rutiner, matförvaring, temperaturer och så vidare.

Ska dokumenteras
Allt ska finnas dokumenterat när inspektörerna kommer.  

Lennart Norring, enhetschef för restaurangkontrollen i Stockholms stad säger att det nya systemet är mer flexibelt än tidigare.  

Samtidigt håller han med om att kraven blivit hårdare, att den som inte sköter sig får betala högre kontrollavgifter och att staden nu lättare kan stänga restauranger. När alla stadens restauranger nu kontrolleras mot de nya reglerna, har en del fått stänga tillfälligt. 

– De får en månad på sig att inkomma och visa att de kan sköta livsmedelshygienen. Kan de inte det, då återkallar vi tillstånden permanent, säger Lennart Norring.