Två pojkar döms till vård för Fittjadråp

En 16-årig pojke har dömts till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp efter dödsmisshandeln av en 47-årig man i Fittja i Botkyrka i september förra året. En 17-årig pojke dömdes till ungdomsvård för misshandel medan övriga inblandade frikändes. Åklagare Kai Koskela är besviken på domen.

– Bristen för mig som åklagare är ju att jag har åtalat fyra personer och jag påstår att bevisningen räcker för att döma alla fyra, för de brotten som de stått åtalade för, så det är både skuldfrågan och påföljdsfrågan. Sluten ungdomsvård i sex månader, det ligger inte helt i linje med praxis enligt min uppfattning, säger åklagare Kai Koskela.

Vad är praxis, som du ser det då?

– Det ligger betydligt högre än sluten ungdomsvård i sex månader.

Det var på lördagskvällen den 16 september förra året som en grupp ungdomar gick till attack mot den 47-årige mannen utanför Fittjaskolan i Botkyrka.

Mannens liv gick inte att rädda
Mannen blev knivhuggen och misshandlad med både sparkar och slag. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

En stor utredning har gjorts av händelsen men exakt vad som låg bakom har utredarna inte kunnat säga.

Två dömdes till ungdomsvård
En av de fyra tonårskillar som åtalades för dödsmisshandeln åtalades för mord. På onsdagen meddelades domen från Huddinge tingsrätt och ingen fälldes under den rubriceringen.

En 16-årig pojke dömdes till sex månaders sluten ungdomsvård för dråp. En 17-årig pojke dömdes till ungdomsvård för misshandel och övriga frikändes av tingsrätten.

De båda dömda har delvis erkänt medan övriga förnekat att de på något sätt deltagit i misshandeln.