Kvinna hade elva svanar i lägenheten

En 67-årig kvinna i Stockholm misstänks för brott mot jaktlagen och djurskyddslagen efter att ha haft elva svanar i en lägenhet på Kungsholmen. Det var på onsdagen som en hantverkare ringde och berättade att det stank från lägenheten. När polisen gick in hittades svanarna med vatten och mat framställt.

– Jag brukar träffa henne i trapphuset här när hon kommer med svanarna, hjälpa till och hålla upp hissdörren och så. Men jag visste inte att hon hade en samling däruppe. Man trodde ju bara att hon tog någon svan, och nästa gång hon kom med någon så trodde man att den andra var frisläppt, säger en granne till kvinnan

Gav hon någon förklaring till vad hon höll på med?

– Hon säger bara att hon hjälper dem, att hon räddar dem, att de fastnat och skadat sig.

Vad säger du nu när du ser de elva svanarna framför dig?

– Man undrar ju. Jag vet ju hur små lägenheterna är, så det känns ju inte så roligt om alla har varit i den där lilla lägenheten samtidigt.

Det var efter larm om en otäck lukt i trapphuset som polisen bröt sig in i den lilla enrummaren på Kungsholmen. Där hittade de elva svanar. Lite senare på onsdagskvällen trampade hela flocken omkring på golvet i en släpvagn.

– Nån har vi sett med en dålig fot och med upptejpad vinge på nån. De kommer skickas iväg nu till viltjouren på Ekerö för besiktning, säger Torbjörn Röste på Storstockholms vilt- och skadedjursgrupp.

Var har damen fått tag på svanarna?

– Jag misstänker att de flesta kommer från Strömmen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, bara enstaka svanar tidigare.

De svanar som bedöms tillräckligt friska kommer nu att släppas ut i det fria. Kvinnan tycks ha tagit hem svanarna för att hjälpa dem, hon har gett dem mat och vatten och fört anteckningar om dem. Men trots eventuellt goda intentioner är hon nu misstänkt för brott.

– Man får inte ha djur i lägenheten på det här viset, man får ta hand om djur om de är skadade och vårda dem i 48 timmar, säger Gunnar Lindberg, inspektör på Citypolisen.

Har ni någon uppfattning om hur läng det har pågått, det här insamlandet av svanar?

– Nej. Själv säger hon att hon har sysslat med det här i fyra år.