Astra Zeneca skär bort 3000 jobb

Trots att läkemedelsbolaget Astra Zeneca ökade sin vinst med 24 procent under det sista kvartalet förra året så ska bolaget göra sig av med 3000 befattningar globalt. Astra Zeneca har sedan tidigare meddelat att man drar ner 450 jobb i Södertälje under 2007 och Igor Lishajko, tillförordnad produktionschef vid Astra Zeneca i Södertälje kan inte utesluta att det blir uppsägningar under året.

– Det är vår ambition att det här ska kunna ske genom naturlig omsättning utan att behöva säga upp någon, men vi kan inte utesluta det i slutändan, säger Igor Lishajko, tillförordnad produktionschef vid Astra Zeneca i Södertälje.

Kan det bli fler under året än de här 450 som ni har gått ut med tidigare?

– 450 är det vi ska ha i år, det är vårt mål för i år.

Och de följande två åren, kan det bli lika mycket då, eller vad jobbar ni efter?

– Det är klart att vi kommer påverkas även efter men vi kan inte säga det just nu, utan vi jobbar tillsammans med personal och personalorganisationer och ser hur vi ska fortsätta den här utmaningen. För det är en stor utmaning vi har fått på oss, att bidra till produktivitetsförbättringar och vi ska jobba vidare med det, säger Igor Lishajko.

Trots dagens vinstsiffror tänker alltså Astrazeneca dra ner med 3000 tjänster de närmaste tre åren i bolaget världen över.

Det är inom produktionen som huvuddelen av neddragningen ska ske, skälet att att Astra Zeneca vill öka produktiviteten. Hur många som berörs i Södertälje under perioden är inte klart, bara att målet är att det inte ska bli fler än 450 tjänster som försvinner under 2007.

Omkring 4 000 av bolagets anställda i Sverige jobbar inom produktionen.