Stockholmare släpper ut lite koldioxid

Invånarna i Stockholms län släpper ut minst koldioxid per person i Sverige, bara hälften så mycket som genomsnittssvensken. Men stockholmarna skulle kunna göra ännu mer, säger miljöutredare Mats Thuresson.

Det har dock många andra förklaringar än miljömedvetande. Enligt Mats Thuresson, miljöutredare på Länstyrelsen i Stockholm, beror det bland annat på avsaknad av industrier i regionen. Energianvändningen blir samtidig mycket mer effektiv i en tätbefolkad region där många delar på till exempel fjärrvärme och kollektivtrafik.

Siffrorna tar inte heller hänsyn till el, varor och tjänster som Stockholmarna konsumerar, men som producerats och skapat utsläpp någon annanstans. Skulle sådant räknas in ökar Stockholmarens koldioxidutsläpp markant, även om det är oklart exakt hur mycket.

Stockholmarna skulle kunna göra mer för att minska koldioxidutsläppen, enligt Mats Thuresson.

- Vi kan bli ännu bättre, säger han.

- Att kollektivfrågan hävdar sig mot bilåkandet, det är väldigt viktigt och det är ju något som vi alla och envar kan bidra till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".