Bidrag till Fryshuset ses över

Stockholms stad ska se över de kommunala bidragen till stiftelsen Fryshuset efter Ekots rapportering om det så kallade Lugna gatan-projektet med skyddsverksamhet för unga brottsoffer.

Stockholm bidrar med en och halv miljon kronor varje år till ett projekt som enligt Rikspolisstyrelsen kan vara olagligt.

Madeleine Sjöstedt är folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm. 

– Jag förutsätter att Fryshuset har tittat på detta mycket noggrant, jag förutsätter också att polisen har pratat med Fryshuset kring sådana här risksituationer, och själv kommer jag också att ta upp den diskussionen, säger Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt kulturborgarråd. 

Vad kommer du att ta upp då? 

– Att uppdatera mig kring hur man arbetar med de här frågorna på Fryshuset och att man är medveten om riskerna.  

Kulturborgarrådet i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, har räknat med att polisen har kollat de juridiska förutsättningarna innan verksamheten drog igång. Hon har alltså inte undersökt om projektet som staden ger bidrag till är lagligt. 

Det har heller inte polisen gjort, eftersom polisen bara gör en undersökning om det görs en anmälan. Det innebär att om Fryshusets verksamhet är olaglig, kan den i alla fall få skattepengar från Stockholms stad, eftersom ingen kontrollerat om verksamheten är laglig.

– Jag har haft ansvar för de här frågorna ganska kort tid och jag har inte haft anledning att tro att det här inte skulle vara en laglig verksamhet, säger Madeleine Sjöstedt.

Kommer ni fortsätta att ge pengar till det här projektet?

– Det kan jag inte svara på nu. Det tas från år till år vilka projekt vi ger pengar till.

När kommer du att ta kontakt med Fryshuset? 

– Det kommer jag att göra de närmaste dagarna. 

Lugna gatans personal följer med brottsoffer som känner sig hotade. Personalen får lön, det handlar alltså inte om kompisstöd utan professionell verksamhet.

Som Ekot berättat tidigare är det olagligt att bedriva avlönad skyddsverksamhet utan tillstånd och enligt Rikspolisstyrelsen räcker det att följa en hotad person för att det ska klassas som skyddsverksamhet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".