50 000 nya jobb i Stockholm väntas

Det går bra för Stockholm och det kommer det fortsätta att göra under resten av året. Den prognosen gör Stockholms Handelskammare i samband med sin rapport Stockholmsbarometern för det sista kvartalet förra året.

– Framför allt för att vi har väldigt många bra företag, som är effektiva och som ökar det man kallar produktiviteten, det vill säga producerar mer varor och tjänster på samma tid som tidigare. Så de är duktiga på att konkurrera, säger vd:n Peter Egardt. 

Han nämner bland annat reklambyråer, advokatfirmor, revisionsföretag i tjänstesektorn och dataföretag.  

50 000 nya jobb
Totalt räknar Handelskammaren med att det kommer att skapas 50 000 nya jobb det här året, och det gäller över alla branscher, med en varning för läget i byggbranschen som beskrivs som överhettad, med brist på kompetent arbetskraft. 

I rapporten jämförs läget nu med rekordåren i början av 2000-talet - med den viktiga skillnaden att det nu inte rör sig om någon IT-bubbla.

– Nu är det solida företag som har order, som är lönsamma och som inte ägnar sig åt den typen av äventyrligheter som man gjorde i början av 2000-talet. 

Dagens högkonjunktur kommer med all sannolikhet, som vanligt, följas av en nedgång, men enligt Stockholms Handelskammare kommer det inte att ske i år.  

Dyrare bostäder
Ett av få problem som skymtar är att bostadspriserna kommer att fortsätta att stiga i högkonjunkturen.

I all denna medvind vill Handelskammaren ändå ha mer. Det gäller inte minst politiska signaler om satsningar på bostadsbyggande och infrastruktur för att fortsätta att locka folk till regionen. Och det finns ett projekt som bedöms som viktigare än alla andra enligt Handelskammaren. 

– Ett av de där riktigt positiva besluten som vi skulle vilja ha nu är att regeringen säger att ”nu bygger vi Citybanan”. Då kommer pendeltågstrafiken att kunna fungera utan en massa mankemang och gagna tågtrafiken i hela Sverige, dessutom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".