Upphandling kring Väg 73 stoppad

En stor upphandling kring ombyggnaden av Väg 73 till Nynäshamn stoppas av Vägverket. De anbud som har kommit in är nämligen för dyra i förhållande till hur mycket pengar Vägverket har avsatt till projektet.

– Priserna ligger så långt över våra egna beräkningar för vad det här borde kosta så att vi är inte längre beredda att fullfölja den här upphandlingen, säger Susanne Lind, regionchef för Vägverket region Stockholm till Radio Stockholm.

Väg 73 sträcker sig mellan Stockholm och Nynäshamn. Det är en sträcka på cirka fyra mil närmast Nynäshamn som ska byggas om. Upphandlingen som avbryts gäller ungefär halva den sträckan, mellan Älgviken och Lässmyran.

De anbud som Vägverket fått in låg så högt som cirka 200 miljoner över Vägverkets egen kalkyl. Det är 20-30 procent mer än vad Vägverket räknat med att bygget får kosta.

Men enligt Susanne Lind ska den avbrutna upphandlingen inte behöva påverka tidsplanen för bygget. Fortfarande är planen att öppna hela sträckan av väg 73 som fyrfilig motorväg 2009. Det ska heller inte behöva bli några förändringar i hur vägen ska byggas om.

Nu görs en ny upphandling inom några veckor, med förhoppningen att få in anbud med lägre pris.

– Nu handlar det om att få ett bra avtal med en entreprenör, säger Susanne Lind, till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".