Beslut om hotellkomplex väntas

Ett första steg mot en sammanhängande bebyggelse över järnvägsspåren mellan Stockholms stadshus och norra stationsområdet kan tas på torsdagen. Politikerna i Stockholms stad ska ta ställning till ett nytt konferens- och hotellprojekt vid Centralens södra ände.

– Den här konferensanläggningen ska vi ju se som en del av nya Klarabergsgatan som jag vill förverkliga, och då tillkommer dessutom de tusentals nya bostäderna, så det blir en levande del av innerstaden i framtiden, säger Mikael Söderlund, moderat stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.  

Vad krävs för att ni ska komma igång med en överdäckning norrut av spårområdet?

– Grundläggande väldigt viktiga beslut är ju frågan om getingmidjan och Citybanan, naturligtvis.

Vad händer med de här tankarna om det inte blir en Citybana?

– Jag utgår från att vi då får titta på projekteringen och se vad det medför för förändringar. 

Hotell- och konferensanläggningen över spåren vid Centralens södra del har varit aktuell vid flera tillfällen och nu finns en ny finansiär som vill bygga.  

Men anläggningen kan även ses som ett första steg mot en ny bebyggelse mellan Stadshuset och Norra stationsområdet längs Klara sjö. 

Det är dock mycket omfattande och dyrt, och det krävs att pendeltågstunneln Citybanan byggs för att det ska gå att täcka över spåren.  

Men om planerna förverkligas innebär det många nya bostäder i Stockholms västra city. 

– Det handlar om de här 4000-5000 bostäderna, det handlar om lokaler för kontor och verksamheter på mellan 100 000 och 200 000 kvadratmeter, så det är ett mycket stort projekt, säger Mikael Söderlund. 

Vem ska betala?

– Det ska inte stockholmarna göra i alla fall, utan det bygger på att man hittar bra överenskommelser med exploatörer som vill utveckla det här området i Stockholm.

Det här verkar vara ett väldigt dyrt projekt, finns det intresse av att gå vidare med de här planerna? 

– Tyvärr är ju nästan alla våra projekt i Stockholm dyra projekt, Visst, det är stora kostnader, men det är också stora intäkter, säger stadsbyggnadsborgarrådet, moderaten Mikael Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".