Färre sjuka ger landstinget bonus

Nu ska ännu mer pengar satsas för att få landstingen att minska sina sjukskrivningskostnader. Det beslutade regeringen på torsdagen.

De landsting som lyckas bäst ska få extra bonuspengar - och det kan innebära ytterligare mångmiljonbelopp för Stockholms del.

Redan i fjol satsade den förra regeringen totalt tre miljarder under tre år som skulle fördelas bland landstingen.

De som minskade sjukskrivningarna mest skulle också få mest pengar.

Minskning i fjol
För Stockholms del blev resultatet mycket lyckat. Som Radio Stockholm tidigare rapporterat lyckades Stockholms läns landsting minska sjukskrivningarna med totalt 15 procent.

Det innebar nästan en kvarts miljard, eller 217 miljoner tillbaka från staten.

Och nu blir ersättningsreglerna mer generösa, vilket väntas medföra ett ökat tryck på läkarna att minska sjukskrivningstiderna.

Krav på rehabilitering
Men en förutsättning för att pengarna betalas ut är att patienterna inte lämnas vid för våg utan verkligen får rehabilitering, enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Om Stockholms läns landsting lyckas minska sjukskrivningarna lika bra i år som förra året kommer det, med de nya ersättningsregler som regeringen beslutade om på torsdagen, innebära ytterligare 160 miljoner tillbaka från staten.

Totalt betyder det alltså närmare 400 miljoner på bara ett år, ett välkommet tillskott till vården och kollektivtrafiken i Stockholmsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".