Brist på specialistutbildade sköterskor

Enligt vårdfacket kan så många som 150 tjänster, främst på olika intensivvårdsavdelningar, idag vara tomma eller besatta med mindre kvalificerad personal på grund av brist på specialistutbildade sjuksköterskor.

Vårdförbundet kräver att den ettåriga utbildningen till specialistkompetens ska ge ett påslag på lönen.

Sjuksköterskan Ylwa Hesse, som arbetar på hematologen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, skulle gärna studera vidare, men tvekar.

- Jag har ju funderat på att utbilda mig till till exempel då  anestesisjuksköterska. Men om jag gör det får jag ingenting mer i mitt lönekuvert, säger hon.

Så det känns inte intressant?

- Nej, det gör det inte. För jag menar att jag skulle utbilda mig under ett års tid och ta de studielån och den tid det innebär då och inte få någon mer lön för det... Det har jag svårt att tänka mig.

Bristen på sjuksköterskor med specialistkompetens har länge varit ett stort bekymmer i vården. Avdelningar har fått hållas stängda och operationer har ställts in, med längre vårdköer som resultat. 

Extra påtaglig har bristen varit inom intensivvården, operation, och barnsjukvård. Vissa tider har var fjärde intensivvårdsplats inte varit rätt bemannad.

Landstinget har dragit igång en omfattande utbildning med plats för ungefär 50 blivande specialistsjuksköterskor per år. Men behovet ökar hela tiden eftersom det nu skapas ett antal nya intensivvårds- och intermediärplatser på flera sjukhus, bland annat på Thorax på Karolinska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".