Antalet vräkningar minskar

Allt färre vräks från sina bostäder i Stockholms län. Under förra året minskade antalet vräkningar i länet med 13 procent jämfört med 2005. Det visar siffror från Kronofogdemyndigheten.

Det visar siffror från Kronofogdemyndigheten.

Det absolut vanligaste skälet till hyresgäster vräks är att de ligger efter med hyran, men det kan också handla om att hyresgästen stört ordningen.

Det är kronofogden som har till uppgift att utföra vräkningar, men förra året fick dom allttså något mindre att göra.

I Stockholms län var det knappt 800 vräkningar förra året jämfört med strax över 900 år 2005, en minskning med 13 procent.

Men hos det största bostadsbolaget i landet, allmännyttiga Svenska Bostäder med 43 tusen lägenheter i Stockholm , ökade vräkningarna något i fjol: 64 hyresgäster vräktes, jämfört med 50 under 2005.

Enligt Lena Prawitz, chef för kravenheten på Svenska Bostäder, rör det sig i huvudsak om ärenden som släpat efter från 2005, och att man tidigare sett en minskning av antalet vräkningar.

På allmännyttiga Familjebostäder är förra årets siffror inte sammanställda, men de senaste åren har det varit en nedåtgågående trend i antalet vräkningar.

Inom det likaledes allmännyttiga Stockholmshem har man sett en liten minskning av antalet vräkningar.

Där säger Anne Tavastman, enhetschef på hyresjuridiska avdelningen, att hyresgästerna är rädda om sina kontrakt, att det är bostadsbrist och att Stockholmshem har ett bra samarbete med socialtjänsten när en hyresgäst riskerar att bli uppsagd från sin lägenhet.

På allmännyttiga Familjebostäder är förra årets siffror inte sammanställda, men de senaste åren har det varit en nedåtgågående trend i antalet vräkningar.

Sett till hela landet minskade antalet vräkningar med 16 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".