Flickor rör på sig mindre än pojkar

30 procent av mellanstadieeleverna och runt 50 procent av gymnasieeleverna rör på sig för lite. Det visar en studie gjord av Idrottsförvaltningen i Stockholm.

– Vi kan se en rad olika skäl till det. Först säger ungarna att de vill vara fysiskt aktiva. Sedan ger samhället en rad andra signaler. Vi skjutsar med bil, vi gör rulltrappor, vi gör en rad saker som gör att ungarna ser det som rationellt att inte röra på sig, säger forskningsledaren Ulf Blomdahl.

Är det några grupper som påverkas mer än andra?

– Man kan se väldigt tydligt att flickor är mer fysiskt inaktiva, och att barn i de lägre socio-ekonomiska grupperna är väldigt mycket mer inaktiva än i de högre, säger Ulf Blomdahl, forskningsledare vid Idrottsförvaltningen i Stockholm.

Beror på bakgrund
Hur aktiva barn och ungdomar är beror enligt undersökningen i hög utsträckning på bakgrund. Här spelar familjens ekonomi och vanor in, men även idrottandet bland ungdomar med invandrarbakgrund är lägre.

Det finns även forskning som visar att högre utbildning och bättre ekonomi ger minskad rökning och bättre matvanor.

Att intresset för idrott och motion avtar med att ungdomarna blir äldre innebär att risken för övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar ökar. 

Matchar inte behoven
Och i undersökningen kommer forskarna fram till att de som motionerar minst är flickor med invandrarbakgrund - men att det inte beror på ointresse, utan till stor del på att utbudet inte matchar deras behov.

– Det kommuner i Stockholm och övriga Sverige satsat mest på, det vill säga konventionella tävlingsanläggningar, det är något som de fysiskt inaktiva absolut inte vill ha.

– De vill ha bad, de vill ha simhallar, de vill ha danshallar, de vill ha aerobics, säger Ulf Blomdahl, som skrivit rapporten tillsammans med Stig Elofsson vid Stockholms universitet. 

Stockholms kultur- och idrottsborgarråd, folkpartisten Madeleine Sjöstedt, säger i en kommentar att rapportens resultat är oroande.

Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad planerar att bygga fler ridhus som ett sätt att öka jämställdheten i idrottandet.

Men rapporten från Idrottsförvaltningen visar alltså bland annat att ridning inte är en motionsform som efterfrågas speciellt mycket av flickor med invandrarbakgrund, och att många snarare vill ha dans och aerobics.

Madeleine Sjöstedt säger att hon nu ska föra samtal med idrottsrörelsen för att bättre kunna se till att motionsformer som lockar flickor får större utrymme än idag.

Hon pekar också på att flera nya idrottshallar byggs i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".