Ingen rusning till friköpskontor i Rinkeby

Ännu har man på det friköpskontor som öppnat i Folkets hus i Rinkeby i nordvästra Stockholm inte märkt något större intresse bland de boende för att få information om möjligheten att omvandla hyresrätter till bostadsrätter.

Under den första månaden bara varit mellan tre och fem besökare per dag. 

Men Sujata Maini som är ansvarig för kontoret  tror att intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter ska öka framöver.

– Vi har smugit igång så sakteliga och vi förväntar oss att antalet boende kommer att öka successivt. Vi kommer att genomföra andra informationsinsatser nu när vi har öppnat, och som antagligen kommer att öka trafiken.

Öppet sedan en månad
I Rinkeby är 99,4 procent av fastighetsbeståndet hyresrätter. För att få fler bostadsrätter har Stockholms stad därför öppnat ett kontor som ska informera om hur det går till att ombilda en hyresfastighet till en bostadsrätt. Det har varit öppet i en månad nu. 

Men det har inte direkt varit någon rusning till att ombilda sina lägenheter.

Svenska Bostäder exempelvis har bara fått två intresseanmälningar om att köpa loss fastigheter i Järva. Ingen av dem ligger i Rinkeby. Familjebostäder och Stockholmshem har inte fått in någon intresseanmälan i området.

Delade meningar
Och bland Rinkebyborna går meningarna isär om nyttan med ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. 

– Jag är inte så intresserad av det. Det blir mera stress att betala, säger Najim Elmaloki.

– Det blir väl bättre. Då får ju folk ta hand om husen och gårdarna, så jag tror att det blir både renare och snyggare, och billigare också, säger Marina Belen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".