21 miljoner till trädräddning i Stockholm

Stockholms stad satsar 21 miljoner kronor på att ersätta eller rädda de många sjuka träd som finns längs gatorna i innerstaden. Men pengarna kommer bara räcka till att rädda en bråkdel av alla träd.

– Vi räknar med att en tredjedel av alla träd som vi har längs gator och på torg i Stockholms stad har slutat att växa, eller går tillbaka i sin utveckling. De flesta går att rädda med de metoder vi känner till idag, säger Björn Ämbrén, trädansvarig i Stockholms stad.

Nu har ni fått 21 miljoner, vad ska ni göra för de pengarna?

– I samband med att vi gör andra gatuupprustningar gör vi så att vatten och luft kan komma ner till rötterna, men vi kommer inte att kunna rädda alla träd, en del är för skadade.

För de här pengarna ska ni bland annat köpa 400 nya träd, men det skulle behövas 4000. Tror ni att ni kommer att komma i kapp? 

– Jag hoppas det.Vi jobbar för att hitta mer pengar. Vi måste hålla på i 10-20 år för att komma ikapp. Men ser man så här positivt på träden i stan och inser vilket värde de har i sin förmåga att rensa luften från både damm och avgaser, så är det enkelt att förstå vad de tillför i stadsmiljön.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".