Klart för omstridd överdäckning av E 18

Fullmäktige i Stockholm sa ja till planerna under måndagskvällen. Vägen ska bli bättre och två  överdäckningar ska kunna bebyggas. Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mycket kritiska och tycker att de andra partierna i stadshuset kör över invånarna - som vill ha den bullrande motorvägen i en tunnel.    

Ombyggnaden av E18 kan efter beslutet i Stockholms kommunfullmäktige under måndagskvällen starta redan i år och vara klar år 2014.

Vägen ska bli bättre och säkrare och två 300 meter långa överdäckningar ska kunna bebyggas och binda ihop Rinkeby Tensta med Järvafältet och Kista.

Men vänsterpartiet och miljöpartiet kräver mycket mer. De menar att det som krävs är en tunnel under området och hänsvisar till att det är den lösning som de boende i området vill ha.

Miljöpartiet kallade beslutet för miljörasism och vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh kallade det för en klassfråga.

Alla andra partier står bakom beslutet. Stadsbyggnads- och trafikborgarrådet, moderaten Mikael Söderlund, menar att ombyggnaden av E18 kommer att leda till utveckling och integration runt Järvafältet och han svarade Ann-Margarethe Livh under debatten att det här är det enda realistiska alternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".